Може ли строителен предприемач да вдигне едностранно цената по договора?

Авг 07

Публикувано в: Въпроси и отговори

1338

Може ли строителен предприемач да вдигне едностранно цената по договора?

Напоследък няколко фактора оказват значително неблагоприятно влияние върху развитието на отношенията между купувачи на недвижими имоти и предприемачите строители - пандемията, войната в Украйна, нестабилните правителства в България и др. Като резултат цените на горивата и тока скачат постоянно. Хората изпадат в паника и търсят все повече и повече начини да запазят финансовото си състояние сравнително стабилно и се обръщат към инвестиция в недвижимо имущество. Паниката не е добър съветник, заради нея човек не действа с разум, а и притиснат от обстоятелствата, е склонен да сключва бързи и необмислени до детайл сделки. Огромни билбордове с красиви снимки на китни блокчета мамят потенциални купувачи с изгодни цени „на зелено“. В повечето случаи, ако платите в началото, когато има само проект, дори няма изкоп, цената е твърде ниска в сравнение с решението ви да се подсигурите и да платите на по-късен етап. Офертата обикновено важи до края на деня, трябва да дадете стоп-капаро, иначе някой друг ще ви изпревари. Преценявате според обстоятелствата, че рискът си струва в името на ниската цена. Така вие сте видимо удовлетворен, проблемът ви е решен, остава строителят да изпълни задължението си. Но! Идва един момент, в който получавате съобщение от продавача, че строителните материали са се вдигнали, че инфлацията е "изяла" печалбата му, и така цената на имота, на която той ви е обещал да ви го продаде, вече не му е изгодна и е решил едностранно, че по-добре за него е да развали договора, да ви плати неустойка, отколкото да ви прехвърли собствеността на тази цена. Тогава идва изтрезняването. И започвате да си задавате въпроса защо се случи това. Има ли той право да вдига цената?

Договорът е закон за страните, които го сключват. За да има договор, страните са стигнали до съгласие по основните параметри на договора – обект, цена, срокове, степен на завършеност. Купувачите поемат задължението за плащане, продавачът строител – задължение за изграждане на обекта в договорените срокове и степен на завършеност. Всяко едностранно изменение на основните пунктове на един договор се нуждае от постигнато съгласие, т.е. страните трябва да са договорили неговата промяна. Не може едната страна едностранно да променя условията по вече сключен договор.

Строителят обаче ви е дал ултиматум – или му плащате увеличението, или разваля договора. Вие се оглеждате за оферти, но на тази цена (дори и с увеличението) имоти не се предлагат вече. Отново ви обзема паника и бързо решавате да му платите исканото увеличение, без да помислите, че това може да се случи отново, и отново, и отново. До кога ще плащате?
 
 

Сподели:

Предишен пост

Проверки от НАП при покупки на имоти

Следващ пост

Защо ви е нужен адвокатът при сделки с недвижим имот?