Колекторски фирми и длъжници

Юли 30

Публикувано в: Актуално

1131

Колекторски фирми и длъжници

Напоследък колекторските фирми станаха почти толкова известни, колкото фирмите за бързи кредити. Двете звена се развиват с еднакви темпове. Не е тайна, че кредити се раздават на всеки, независимо от неговите възможности за плащане. В едни случаи кредитната фирма стимулира служителите си чрез бонуси, които съответният служител получава, ако покрие определен норматив - брой отпуснати кредити за фиксиран период от време. В други случаи кредитополучателят изнудва даден кредитор, като му заявява, че ако не получи пари, ще отиде при конкурента му. Независимо от повода кредитите биват усвоени, но връщането им не е гарантирано. В резултат кредиторите предпочитат да вземат по-малки суми, като цедират пакет от несъбираеми кредити на едно трето за кредитното правоотношение лице – колекторът!

Колекторът купува пакет от кредитни договори. Това не е нищо повече от хазарт или лотария. Каквото и да събере над сумата, която е броил на кредитора, е в негов плюс. Колекторът има интерес да събере повече суми, поради което обучава служителите си да разчитат на принуда, притискайки бедният длъжник до стената. Някои от тях плащат, за да осигурят спокойствието си, взимайки нови и нови кредити. Други не хаят. Колекторите действат грубо, отправяйки заплахи, закани по телефона, всявайки страх. Защото страхът е единственият начин, по който могат да получат някакви пари. Ако имаше друг начин, кредиторът не би им продал вземането си.

По тези причини е внесен законопроект за нормативна уредба на колекторските фирми. С него се въвеждат етични правила за събирачите на дългове, както и глоби при неспазването им. Така например, те няма да могат да безпокоят длъжниците в почивни дни и през нощта, няма да имат право да използват закани, заплахи, обиди и други начини на принуда под страх от наказание.

До приемането на този законопроект всеки човек – жертва на принуда – разполага с гарантирана от закона възможност да сезира прокуратурата за извършено от колектора престъпление – закана, заплаха и др.

Следва продължение…
 

Сподели:

Предишен пост

Проверки от НАП при покупки на имоти

Следващ пост

Покупка на апартамент в строеж, който още не е собственост на прехвърлителя